fredag 29 maj 2009

Säsong för Saison

Här och var i vårt avlånga land verkar det som man fortfarande kan lägga vantarna på en flaska Saison d´Erpe-Mere, Brouwerij De Glazen Toren´s tolkning av denna klassiska öltyp ifrån regionen Hainault i Belgien. Traditionellt sett har Saison fyllt samma funktion som tyskarnas Märzen (tänk bärnstensfärgad fyllig lager som dricks på oktoberfest)alltså den sista ölen som bryggdes innan vår och sommarvärmen satte stopp för bryggaråret genom att göra kontrollerad jäsning omöjlig.
Liksom för Märzen gäller att alkoholen är förhållandevis hög, för att den tillsammans med generösa givor humle skulle göra så att ölet stod sig över sommaren till dess att man kunde börja brygga igen. Och som en törstsläckare om sommaren är Saison fenomenal. Traditionellt lagrades den på ekfat vilket förstärkte syrligheten som för att vara öl redan är riktigt god, men nuförtiden buteljeras den ofiltrerad och får en andra jäsning på flaska.

Saison d´Erpe-Mere, är blekt citrongul, ofiltrerat dimmig i glaset och ger tecken på en viss kolsyreaktivitet. Skummet är livligt och klarvitt. Doften är mycket fräsch, med överjäst frukt och jäst ton, citronskal, lite grapefrukt och aprikos saft. Lätt och fräsch vitblommmighet och diskret pepparkrydda.

I munnen är ölen relativt fyllig, med gräddig jäst och kolsyre kropp och sötsyrlig citrusfrukt som efter att på ett behagfullt vis fyllt ut munnen bryts av en mycket klädsam humlebeska. Och humlen minglar vidare med örtig beska i en lång torr och citrussyrlig eftersmak.

För mig känns det som en given favorit till lättare grillrätter på fläsk, kyckling, lax etc. Eller som törstsläckare i måttlig mängd. Alkoholhalten är i högsta laget för att man skall vilja slödricka när en eventuell värmebölja slår in. Vill man prova ännu bättre Saison rekommenderas ett besök på Akkurat där det serveras ett antal andra varianter. I en liknande ljus och fräsch stil rekomenderas Saison Dupont.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar