måndag 25 maj 2009

2002 Weingut Bründlmayer Riesling Zöbinger Heiligenstein Alte Reben

En av fjolårets favoriter på Riesling fronten kommer ifrån Kamptal i Österrike och lyckades förutom att vara ett utomordentligt vin även med bedriften att få en vitvinskeptiker att uppskatta vitvin och en högljudd förespråkare för billigt vin att få nytt hopp om relationen kvalitet gentemot pris. Ogillar man extraherad muskelriesling eller extrem spätlese/auslese trocken i Österrikisk tappning är detta säkerligen helt fel vin. Om man däremot är förtjust i stilen tycker jag det här är ett snyggt och välbalanserat exemplar.

Rankorna för detta vin är de äldsta i vingården och har en snittålder på 45år.

2002 Zöbinger Heiligenstein Alte Reben, är vackert gyllengult i medelhög intensitet. Doften är djup och koncentrerad, senskördat nektarlik. Här finns mogen persika och färska aprikoser som samsas med livligare citrusskal och passionsfrukts toner på en stadig bädd av rökig och livlig mineral, draperad med ett täcke av blommig honung och petroleum.

Munkänslan är nästan torr säkerligen en kombination av restsötma (bara 5g), senskördad smakkaraktär och vinets koncentration och alkoholhalt på 13%. Smaken är ett eko av doften och rider på vågen av en perfekt avvägd syra. Nyanserat, balanserat och med en fantastisk längd.

Det här vinet är absolut strålande på egen hand, men koncentrationen, den elegant sötaktiga frukten och syran borgar för spännande smakmöten med kalvbräss eller kanske fet tamfågel med en perfekt slät potatispurée som smakats av med en lika slät purée på halstrad anklever?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar