måndag 27 juli 2009

Rött för utomhusbruk...

Sommaren fortsätter i ostadig takt och med med väder som varken vill ut eller in. Det får än en gång bli ut, närmare bestämt till Djurgårdsbrunn för parkutsikt och studier av en större flock kanadagäss på behagligt avstånd. Pefekt så här en halvmulen söndagskväll när det inte är trehundra dagsturister som slåss om kökets och serveringspersonalens tid.

Vi blandar förrätter och varmrätter till en mindre buffé med skinkor, carpaccio, grönsaker i olika tillstånd, gårdskyckling och grillat lamm med söta kryddor. Lite hummer och tonfisk slinker också med. Allt är vällagat och sommarfräscht.

Till detta två röda viner i olika men ändå oblyg stil som verkar ha funnits på en tidigare vinlista.

2002 Don Miguel Vineyard Pinot Noir, från Marimar Torres i Russian River Valley, kalifornien, har en roströdfärg med en del djupare blåröda reflexer.

I doften känns en viss mognad av. Pinotbärigheten drar mer mot jordiga hallon och jordgubbskompott än nyplockade bär och ekfaten och den lite knäcksöta kolaton som brukar finnas i den här typen av kalifornisk Pinot känns mer som en naturlig del av doften. Lite hängt kött och kryddor finns här också.

Tilltalande och nyanserat utan att på något vis vara superkomplext, med fin koncentration och lagom med tyngd i munnen på silkeslent mognat vis. Syran sticker inte på något vis ut, men ftersmaken ringer ut i elegant bärig och kryddig stil.

Känns som en ganska tilltalande ålder att dricka det här vinet i. Flaskan slinker ned av bara farten. Fortsättningsvis...

... blir det 2002 Mas La Plana, från Torres i Katalonien. Vingårdsbetecknad Cabernet Sauvignon som inte brukar göra bort sig. Färgskalan går i ett ungdomligare tecken än i föregående vin. Tegeltendenser finns i kanten, men kärnan är fortfarande djupröd och ogenomtränglig.

Doften bjuder svartvinbärssaft på det där lite fruktköttsstinna, hemgjorda och ofiltrerade viset, lite stjälkiga toner och massor av blyerts. Mognaden bjuder lite plommonsylt och blodigt kött. Det finns dessutom söta kryddor och en känsla av rökt paprika pulver á La Chinata! (nog för att vinet är spansk, men...), som faktiskt hur udda det än låter faktiskt är riktigt tilltalande.

I munnen är vinet knappt fylligt, med en väl inlindad strävhet och syra och ganska bra längd. Vinets solmogna frukt klarar både grillad skocka, paprika och att lammet kryddats med något slags variant på quatre épices. Samtidigt är alkoholen förhållandevis modest på 13.5 % och skenar inte iväg i smakmötet. Definitivt ett bra grillvin.

Kvällen avslutas med 2007 Cellar Selection Pinot Noir från Villa Maria. Trevlig om än lite enkel pinotbärig frukt i typisk N.Z stil, där munkänslan inte håller vad doften lovar. Typiskt för både Pinot och Sauvignon Blanc ifrån Marlborough i den här prisklassen tycker jag. Ett trevligt glas att läppja på när sommarnatten har lagt sig och det sprakar i den öppna spisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar