söndag 19 juli 2009

Quinta de Chocapalha Reserva Branco 2007

Har fortsatt att njuta av stockholms skärgård den senaste veckan och passade på att svänga ihop en paella. Till det valde vi ekat vitvin från portugal, med hopp om att få en bra balans mellan frukt, fat och gärna en nypa mineralitet. Sandra Tavares da Silva har i värmen i portugisiska Estremadura tåtat ihop åtminstonde en röd reserva på Touriga Nacional, Tinta Roriz (Tempranillo) och en skvätt Syrah, som inte gör bort sig i fruktintensiva sammanhang och bjuder mörka bär, kryddor och hysteriskt mycket choklad. Definitivt något att prova till BBQ.

2007 Quinta de Chocapalha Reserva White, är huvudsakligen Chardonnay, med en skvätt vardera Viosinho och Arinto. Chardonnay komponenten har spenderat 7 månader på fat emedan de andra två druvorna jästs och legat på jästfällningen i ståltankar.

Färgmässigt är vinet ännu ganska blekt, med lite halm och gyllengula inslag.

I doften är det helt klart ekfaten som dominerar, rostninen ger lite söta majslika toner och vanilj men utan att det blir kladdigt eller jobbigt. Därtill rökig mineral på det där portugisiska stendammslika sättet och fet men ganska diskret frukt i gula äpplen, citrus och lite omogen persiko stil.

Munkänslan är ganska fyllig, men läskande syra och en tilltalande liten beska håller helt klart vinet på banan och till en kryddig paella med grillade gambas sitter det faktiskt som gjutet. Den sydländska frukten är en välbehövlig buffert mot kryddor och skaldjurens sötma.

Att vinet kostar 139kr stör verkligen inte heller, borde köpa några flaskor att lägga undan till sen hösten och nästa sommar till samma ändamål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar